Køkkenudstyr

Formindsk madspild og få sikre resultater med den rette dejskraber

En dejskraber er ikke bare en dejskraber. Det ved de fleste, der har eksperimenteret en smule med hjemmebag. Dejskrabere findes i et væld af forskellige kvaliteter, størrelser og materialer – og hvilke, du har brug for, afhænger meget af dit formål.

Dejskraberen er et af køkkenets mest alsidige redskaber. Den kan bruges både i det søde og salte køkken, og er med til at mindske madspild. Når du svinger dejskraberen, får du bedre kontrol med dine råvarer, og du kan sågar forbedre resultaterne af din indsats i køkkenet.

Der findes dejskrabere i plastic, gummi, silikone, træ og metal. Ofte vil håndtaget være enten plastic, træ eller metal, mens selve skrabefladen vil være af silikone eller gummi. Nogle dejskrabere har et håndtag beklædt i gummi eller silikone, så du får et mere sikkert greb om redskabet.

Der er ikke per definition ét materiale, der er bedre end det andet. Når du vælger din dejskraber, skal du tænke på de råvarer, du skal arbejde med. Handler det om en tung dej, som er svær at vende, er det vigtigt at håndtaget er slidstærkt og solidt, så det ikke knækker. Handler det om lettere bagværk og flydende sager, er det vigtigste at dejskraberen slutter tæt mod skålen eller gryden, hvilket silikone kan være med til at sikre.

Inden for bageverden findes der desuden en række dejskrabere ”uden håndtag”, hvilket vil sige at dejskraberen i sig selv er et fladt rektangel, ofte med mål på ca. 15 gange 10 cm.

En dejskraber til ethvert formål

Mange vil kunne klare sig med en enkelt eller to dejskrabere i deres køkken, mens andre vil få bruge for flere. Er du bageentusiast, kan du f.eks. få brug for en stor dejskraber til at røre dej sammen med, og en mindre dejskraber til at dekorere kager og andre lækre kreationer.