Rødvin

Hvornår er en rødvin god?

Hvornår er en rødvin god?

Man associerer ofte rødvin med noget lettere fint drikke til bestemte anledninger, men den opfattelse hører faktisk mest til i 1970’erne, hvor rødvinen vandt indtog i det danske drikkelaug, hvor den konkurrerede mod almindelige øl, som ikke havde samme former for variationer, som vi ser det i dag, mens rødvinen fandtes i mange smagsvarianter allerede dengang.

Eller, det kommer selvfølgelig an på, hvem du spørger, hvor en rødvinsekspert nok vil postulere, at selv to flasker rødvin fra samme drue, gæringsproces og placering ikke smager ens, fordi der altid vil herske små nuancer ved de mindste påvirkninger.

Så er der andre mennesker, der ikke kan smage forskel på, om der er tale om en paprødvin til 55 kroner nede fra Netto og en dyr vin til flere tusinde kroner, der bliver bestilt på en fin restaurant.

Rødvin er dog i Danmark gået hen og blevet hvermandseje, hvor man ikke længere udelukkende ser rødvin indtaget ved officielle middagssammenkomster. En hjemmegående husmor kan sagtens nappe et glas eller flere i løbet af en hård dag, da stort set alle mennesker har råd til en god rødvin over gennemsnittets kvalitet.

Men hvornår er rødvinen så god? 

Mange områder i verden er kendt for deres produktion af vine, og her kan blandt andet nævnes Sydafrika, Frankrig, Italien, Argentina og Californien i USA, hvor vejrets omstændigheder gør, at man kan dyrke druerne korrekt og tit og ofte få en god høst.

Nogle mennesker sværger så til én bestemt region, da de mener, vine fra specifikke egne af verden er bedst, mens andre personer så hårdnakket mener, at rødvin fra forskellige steder i verden er lige gode. 

Det kommer selvfølgelig også an på, hvad man indtager vinen sammen med. En rødvin egner sig godt til rødt kød, mens hvidvin passer bedst til fiskeretter, og så er rosé eller portvin bedst egnet til desserter.

I sidste ende må du smage dig frem.

Skål!