Havkajakker

Oplev verden fra vandet

Oplev verden fra vandet

Den danske natur er fantastisk – ikke mindst set fra vandet! En af de rigtig gode måder at opleve Danmark og få lidt frisk luft er i havkajakker. Har du aldrig prøvet det før? Intet problem. Her får du et par gode råd at starte på:

 

  1. Tag på kursus

Kontakt din lokale kajakklub eller en kajakinstruktør og sørg for at lære at:

Komme ned i kajakken

Ro kajakken

Styre kajakken uden om forhindringer

Kæntre og komme ud af kajakken

Lomme op i kajakken efter kæntring

Indtil du er blevet fortrolig med din kajak, anbefaler vi, at du kun ror om sommeren, i dagslys og sammen med en kammerat. Du bør som minimum have et kursus på 16 timer, før du tager alene ud.

 

  1. På med vesten

Før du begiver dig afsted på din første tur på vandet, skal du finde ud af hvilken type vest, der fungerer bedst for dig. Du skal vælge den vest, du føler dig mest tryg ved.

 

  1. Lær at redde dig selv

Én af de allervigtigste færdigheder, når du sejler kajak, er, at du kan komme ud af kajakken og op i den igen, hvis du kæntrer. Det gælder især, hvis du sejler havkajak.

Du kan spare mange kræfter og energi, hvis du lærer den rigtige teknik. Det lærer du bedst på et kursus i din lokale kajakklub eller hos en kajakinstruktør.

 

  1. Færdselsregler til vands

Den vigtigste færdselsregel til vands er, at den stærke skal vige for den svage. Det betyder i praksis, at alle former for maskindrevne fartøjer og sejlskibe, herunder surfere, skal holde tilbage for kajakker.

 

  1. Hold øje med vejret

Vind og vejr er afgørende for din sikkerhed til vands, og derfor bør du altid holde et vågent øje med vejrudsigten, inden du beslutter dig for at tage af sted. Er du ny i kajak, bør du aldrig ro ud ved en vindhastighed på over 5-6 meter per sekund.

 

  1. Har du husket det hele?

Den rette påklædning og det rigtige udstyr har stor betydning, når du tager på tur i kajak. Hvad du skal pakke, og hvordan du skal klæde dig på, afhænger imidlertid af vejret og af hvor lang en tur du skal på.

 

  1. Giv altid besked

For din egen sikkerheds skyld bør du altid give venner eller familie besked om, at du tager en tur på vandet. Fortæl dem hvor du sejler til og fra, hvornår du tager af sted, og hvornår du regner med at være tilbage igen. Giv også besked, hvis du bliver forsinket – og ikke mindst når du er sikkert i land igen.