stomi

Hvad er en loop ileostomi

En loop ileostomi er det du får, hvis din tyktarm er blevet fjernet eller hvis den er overbelastet og har brug for en hjælpende hånd. Ved en loop ileostomi fører man en mindre del af tyndtarmen ud af maven og skaber en åbning, hvor afføring kan komme igennem. I daglig tale kan man også kalde en loop ileostomi for en tyndtarmsstomi.

Grunde til at få en loop ileostomi

Der kan være mange forskellige årsager til at man skal have en ileostomi. Den hyppigste grund er dog sygdommen ved navn Colitis Ulcerosa, som er når din tyktarm er betændt og bløder. Det er en svær betændelsestilstand, der oftest begynder i endetarmen. Man lider af smerter, blodig diarré og slimet afføring. Det kan nogle gange behandles ved et medicinsk forløb, men hvis det blusser op igen gang på gang, kan det anses som et kronisk forløb, hvorefter man oftest bliver tilbudt en ileostomi. Ved at få en ileostomi efter man har lidt af colitis ulcerosa bliver man anset som rask, hvilket er en af grundene til at folk vælger det, så de kan leve et forholdsvist normalt liv igen.

Andre lidelser

Morbus Chron er en sjældnere sygdom, der er en betændelse i mave- og tarmsystemet. Symptomerne er de samme som med tyktarmsbetændelse, men man er oftest og træt og mangler appetit. Derudover kan familiær polypose også ramme i yderst sjældne tilfælde. Det er en lidelse, hvor små polypper dannes på tyktarmen og endetarmen og i sidste ende kan udvikle sig til kræft. Der kan altså være mange forskellige årsager til at folk får en loop ileostomi, og som oftest er det en kæmpe lettelse, da det giver dem deres liv og deres hverdag tilbage. Læs mere om hvad en ileostomi er her.